Middenmeer Airport Netherlands airports - Middenmeer Airport
Netherlands airports
Dutch airports
World airports
Airport photos - free!
Aircraft photos - free!
Spacecraft pics - free!
Aviation articles
Middenmeer Airport

About

Middenmeer Aerodrome is a small airfield in the Netherlands located in the province of Noord Holland, located in the Wieringermeer polder just south-east of the city Den Helder. It has one single grass runway, 05/23, with a length of 600 meters (1,967 feet). It is used exclusively by ultralight aviation, with the short grass runway not being able to support heavier aircraft.

Middenmeer Airport picture

Historie

De huidige Vliegclub Wieringermeer is in 2003 ontstaan uit een fusie tussen de reeds bestaande Vliegclub Wieringermeer en de MLA vliegclub Noord Holland Noord. De MLA vliegclub NHN opereerde al geruime tijd vanaf tijdelijke z.g. artikel 14 vliegveldjes in de omgeving van Heerhugowaard en Hoorn wat een belemmering bleek te zijn voor de Vliegclub Wieringermeer om een vergunning voor de aanleg van een nieuw permanent vliegveld te verkrijgen; in de optiek van de overheid waren er immers al velden beschikbaar dus nog een nieuw veld erbij zou te veel van het goede zijn.

Middenmeer Airport pictureNadat uit overleg gebleken was dat eventuele nadelen van een fusie niet op zouden wegen tegen de voordelen die er voor beide partijen uit behaald zouden kunnen worden is eind 2002 besloten tot de samenvoeging en heeft de vliegclub NHN geen nieuwe vergunningen meer voor de tijdelijke velden aangevraagd waarna de weg vrij was voor de aanleg van het nieuwe vliegveld aan de Flevoweg in Middenmeer.

Omdat slootjes vanwege de waterhuishouding niet gedempt mogen worden en de gewenste 400 meter baanlangte niet tussen 2 slootjes inpaste moest eerst begonnen worden met het overbruggen ervan waarna het terrein pas geegaliseerd en ingezaaid kon gaan worden.


De opening van het veld op Hemelvaartsdag 2003 was een groot succes, het weer was prachtig, er waren diverse bezoekende toestellen langsgekomen en de sfeer was opperbest.

Middenmeer Airport pictureDe openingsspeech werd gedaan door Kor Postma, de penningmeester. In deze toespraak memoreerde hij het feit dat de 2 verenigingen elkaar toch wel geruime tijd in het vaarwater gezeten hadden en dat hij erg blij was dat de spreekwoordelijke strijdbijl nu definitief begraven was maar dat dezelfde bijl toch nog wel eens nodig zou kunnen blijken te zijn bij het doorhakken van de nodige knopen in de (nabije) toekomst.

Vandaar dat hij voor deze gelegenheid de bijl maar weer even had opgegraven om André Harte, de interim voorzitter, de gelegenheid te geven om met het doorhakken van een knoop het vliegveld officieel te openen.

Ongeveer een maand na de opening diende een kort geding voor de rechtbank te Alkmaar waarin een buurtbewoner de sluiting van het vliegveld eiste. De rechter was van mening dat een onduidelijkheid in de verleende vergunning voldoende reden was om de directe sluiting van het vliegveld te bevelen. Vanaf 26 juni 2003 moest het vliegveld dus weer gesloten worden.

Middenmeer Airport pictureNa 2 jaar van juridische procedures is door de Raad van State in 2005 uitspraak gedaan waarin alle bezwaren tegen de afgegeven vergunning verworpen zijn waardoor het vliegveld weer voor een periode van maximaal 5 jaar opnieuw geopend zou mogen worden.

Vanaf 30 april 2006 is het veld voor een periode van 5 jaar opengesteld.Address:

Vliegveld Wieringermeer,
Flevoweg 1, 1775 SB Middenmeer

Tel: +31 6 46722146

E-mail: secretaris [A] vliegclubwieringermeer nl

URL: http://www.vliegclubwieringermeer.nl


Images and information placed above are from:
http://www.vliegclubwieringermeer.nl
http://en.wikipedia.org/wiki/Middenmeer_Aerodrome

We thank them for the data!

Images and text from Wikipedia are available under the terms of the GNU Free Documentation License.


Middenmeer Aerodrome
IATA: none – ICAO: EHMM
 
Summary
Airport type Public
Operator Vliegclub Wieringermeer
Location Middenmeer
Elevation AMSL -14 ft / -4 m
 
Runways
Direction Length Surface
m ft
05/23 400 1312 Grass


The content above was published at Airports-Worldwide.com in 2009.
We don't guarantee the information is fresh and accurate. The data may be wrong or outdated.
For more up-to-date information please refer to other sources.Please see some ads intermixed with other content from this site:christianity portal
directory of hotels worldwide
 
 

Copyright 2004-2018 © by Airports-Worldwide.com
Legal Disclaimer